Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων


Η Ιστορία

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1982 στο χωριό των Σιναράδων, το οποίο απέχει 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Εμψυχωτής και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Νίκος Πακτίτης (θα ακολουθήσει και βιογραφικό του) ο οποίος ήδη από την δεκαετία του 1950 αρχίζει να ασχολείται με την λαογραφία. Αποτέλεσμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν η δημιουργία της Λαογραφικής Εταιρείας, ενός σωματείου που έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει οτιδήποτε αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Άρχισε μόνος του τη συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού και εν συνεχεία με τη βοήθεια μερικών ακόμα φίλων της λαογραφίας ίδρυσε την Ιστορικολαογραφικη Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας. Η εταιρεία εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό “Η Κερκυραία” και δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε ως σωματείο με την ίδια επωνυμία. Από τότε άρχισε περισσότερη συστηματική προσπάθεια για την συγκρότηση ενός φορέα που να αντιπροσωπεύει την παράδοση της κεντρικής Κερκυραϊκής υπαίθρου και ειδικότερα αυτήν της Μέσης όπως ξεκάθαρα φαίνεται απ’ την επωνυμία του σωματείου.

Η Ιστορικολαογραφικη Εταιρεία Μέσης Κέρκυρας εκτός απ’ την ίδρυση του ομώνυμου μουσείου, προέβλεψε και την ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας που θα αποσκοπούσε στην έρευνα, μελέτη και διάσωση ιστορικολαογραφικών στοιχείων σε οποιαδήποτε περιοχή του νησιού μας.

Το Κτίριο του Μουσείου

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1987 το μουσείο στεγαζόταν στο ισόγειο μιας μονώροφης κατοικίας σε κεντρικό σημείο του χωριού. Το μέρος αυτό όμως δεν ήταν ευρύχωρο και ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων. Έτσι λοιπόν μεταφέρθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην γειτονιά του Αϊ-Γιάννη των Σιναράδων.

Η εξωτερική σκάλα φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο, οδηγεί στον πάνω όροφο που αποτελείται από το πόρτιγο, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα Τα δωμάτια είναι επιπλωμένα όπως ήταν το μέσο επίπεδο ενός νοικοκυριού στα τέλη του περασμένου αιώνα. Η εσωτερική σκάλα οδηγεί στον επόμενο όροφο όπου υπάρχει βιβλιοθήκη και το αρχείο του μουσείου.

Το Μουσείο είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Παρασκευή τις πρωινές ώρες (9 :30 - 14:00) από Μάιο έως Οκτώβριο Επιμελήτρια του Μουσείου είναι η Κα Τάσα Δαβιδοπούλου, η οποία θα σας ξεναγήσει στους χώρους και τα εκθέματά του. Τηλέφωνο Επικοινωνίας 26610-54962. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου