Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η Εποχή του Τρύγου

Υπέροχες μέρες για το χωριό μας καθώς είναι και πάλι η περίοδος του τρύγου. Ο Σκάφωνας, το Λουρί, το Βουνί γεμίζουν ζωή και χαρά. Ο λευκός κακοτρύγης και το μαύρο πετροκόριθο γεμίζουν τα καφάσια μιας και είναι μια καλή χρονιά. Τα πρόσωπα χαρωπά αφού οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς απέδωσαν καρπούς, και τι καρπούς …μεθυστικούς!!! Μπορεί ο τρύγος να διαρκεί λίγες μέρες αλλά η προετοιμασία των αμπελιών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αγχωτική διαδικασία.



Ο αμπελουργός φροντίζει το αμπέλι του όπως και το παιδί του. Πάντοτε οι αμπελουργοί υπερηφανεύονταν για τα αμπέλια και τις ποικιλίες τους , φρόντιζαν να είναι καλοκλαδεμένο , βοτανισμένο & οργωμένο , ώστε να είναι το καλύτερο στην περιοχή τους.

Οι γειτονιές των Σιναράδων γεμίζουν ζωή και αρώματα. Τα παλιά σπίτια όπου βρίσκονται τα σκαφώνια και τα βαρέλια ανοίγουν για να υποδεχτούν τη σοδειά. Να πλυθεί το σκαφώνι, να αλεστεί το σταφύλι και μετά περιμένουμε να «βράσει» ο μούστος… Να ζύψουμε τα τσίπουρα, να μπει το κρασί στα βαρέλια και μετά να το μετακομίσουμε στις νταμιτζάνες.

Ναι έχει και κούραση και αναμονή αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει…


Άντε και του χρόνου!!!!!

Καλόπιοτο και στην υγειά μας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου