Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Από που προήλθε το όνομα ΣΙΝΑΡΑΔΕΣ;;;

Το όνομα Σιναράδες δόθηκε μετά από πολλές τροποποιήσεις του. Πιθανόν αρχικά να ονομάζονταν Αξιναράδες λόγω των πολλών "τσαπαδόρων" (γεωργών) που υπήρχαν στο χωριό, γιατί χρησιμοποιούσαν αξίνες (τσαπιά) ή το όνομα να προήλθε από την σύνθετη λέξη συν + αράτω που σημαίνει τσκώνομαι.


Σύμφωνα με μια τρίτη άποψη που είναι και η επικρατέστερη, η λέξη «Σιναράδες» προήλθε από το επίθετο της άγνωστης σήμερα και εξαφανισμένης πλέον βυζαντινής οικογένειας Σιναράς ή Συναράς (διατηρείται ακόμη ως χριστιανικό βαπτιστικό όνομα στην Αρμενία, αλλά υπάρχει επίσης και Αγία Σινάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο), αφού τα περισσότερα χωριά της Κέρκυρας έχουν ονόματα που προέρχονται από επίθετα οικογενειών λ.χ. Αργυρός = Αργυράδες, Αρμένης = Αρμενάδες, Βιτάλης = Βιταλάδες, Κυπριανός = Κυπριανάδες, Καββάδας = Καββαδάδες, Πίκουλας = Πικουλάτικά, Καρδάμης = Καρδαμάτικα, Σαρακινός = Σαρακινάτικα, Κομιανός = Κομιανάτα, Μακρής = Μακράτα. κ.α.


Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα Βυζαντινά χρόνια. Πιθανολογείται ότι τότε ήρθαν από τη Νότια Ιταλία οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Το 1669 κάτοικοι από την Κρήτη έφθασαν στο νησί της Κέρκυρας και κάποιοι από αυτούς έφεραν τις οικογένειες τους και εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σήμερα υπάρχουν ακόμη επώνυμα όπως Βασιλάκης, Δουκάκης κ.ά. με κατάληξη -άκης, που φανερώνουν την κρητική καταγωγή τους.


Αν κάποιος έχει περισσότερα στοιχεία θα ήταν ενδιαφέρον να μας τα στείλει.


2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Γιάννη,
    Ο Κ. Δ. Καραμούτσος στην εργασία του «Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες Δήμου Παρελίων» (2002) γράφει ότι «Οι οικογένειες των Γραμμένων, Βασιλάκη, Πηγή, κ.ά. ανήκουν στους εξωκαστρηνούς. Πρόκειται για οικογένειες που είχαν πολλά δικαιώματα κατά τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους και αξιώματα (Δεκαρχίες), τα οποία διατήρησαν και εξασφάλισαν από Ανδηγαυούς και Βενετσιάνους» (σελ. 20). Επίσης γράφει ότι περγαμηνή του έτους 1521 αναφέρεται στην οικογένεια Βασιλάκη (σελ. 178), ενώ οικογένειες Βασιλάκη αναφέρονται ήδη σε έγγραφα προηγούμενων περιόδων.
    Συνεπώς, μπορεί κάτοικοι της Κρήτης να εγκαταστάθηκαν στις Συναράδες το 1669 αλλά οι παραπάνω οικογένειες προϋπήρχαν.
    Φιλικά
    Στέφανος Γραμμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου Στέφανε. Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία.

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή